Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (2)

DB (2)

EHC (2)

Hogeschool Gent (2)

KMSKA (2)

KU Leuven (2)

MAS (2)

SA (2)

UAntwerpen (2)

UGent (2)

More...

Resource type

book (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2016 (1)

1993 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Book
Tussen kant en wal : de 19de-eeuwse gordel van Antwerpen : elementen voor een cultuur van de stad
Authors: ---
ISBN: 9063035144 Year: 1993 Publisher: Leuven Kritak

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De negentiende-eeuwse gordel van Antwerpen vormde het onderwerp van studiedagen in april-mei 1993. Uitgangspunt: in deze gordel is in korte tijd veel en slecht gebouwd, is de werkloosheid extreem hoog en zijn op korte termijn belangrijke (stede)bouwkundige ingrepen te verwachten. (Inter)nationale deskundigen uit verschillende richtingen van kunst, cultuur, wetenschap bogen zich in de werkbijeenkomsten van Studio Open Stad over theorie, analyse en ontwerp. Deze brede benadering met oog voor realiteit en toekomst komt duidelijk naar voren in de bijna honderd bijdragen van uiteenlopende aard en leesbaarheid. De 'vierdeling' van het boek volgt die van het seminar. Veel zwart-wit afbeeldingen, waaronder erg kleine plattegronden/kaartjes. De intrigerende bundel is niet alleen interessant voor 'Antwerpen-liefhebbers': ook Nederland telt veel 19de-eeuwse 'probleemwijken' waarvoor een soortgelijke individuele en veelzijdige benadering inspirerend zou kunnen werken.


Book
Antwerpen à la carte : eten en de stad, van de middeleeuwen tot vandaag
Authors: ---
ISBN: 9789085867227 9085867223 Year: 2016 Publisher: Kontich Bai

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Overal ter wereld zijn steden hongerig. Als gulzige lichamen verorberen ze de gewassen van het nabije en het verre platteland. Zo konden steden groeien, via de succesvolle aanvoer, productie en verkoop van voedsel, via de verwerking en consumptie ervan in keukens en eetgelegenheden en via de afvoer ervan om opnieuw als mest en grondstof te dienen voor land en moestuin. Door de nabije Schelde en het omliggende wegennetwerk kon Antwerpen genieten van een rijke aanvoer van voedsel, waardoor het kon uitgroeien tot stad en rond 1565 al honderdduizend inwoners telde. Tegenwoordig gebeurt de aanvoer van voedsel naar Antwerpen via containers. Daardoor is de havenstad verbonden met een bijzonder groot, wereldwijd platteland. Voedsel heeft Antwerpen gevormd, want eeuwenlang is het hier elke dag verkocht, klaargemaakt, gegeten en in afval omgezet.Antwerpen à la carte toont met oude en actuele beeldende kunst en met waardevol erfgoed een nieuw portret van Antwerpen als etende stad. Het boek en de gelijknamige expositie onthullen het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen sinds 1500. Waar kwamen gewassen vandaan? Waar lagen markten en later winkels? Gelijken hedendaagse keukens en restaurants nog op de keuken en herberg van pakweg de zeventiende eeuw? En waarom werd voedselafval vroeger gerecycleerd?Het verhaal van vroeger is tegelijk uiterst actueel. Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Zullen al die stedelingen zich in de toekomst op een duurzame manier kunnen voeden? De uitdaging is groot en het verleden kan daarbij inspirerend werken.Bron: http://www.masshop.be/books/masbooks/antwerpen-a-la-carte/

Keywords

Afvalput. --- Beerputten. --- Bredael, van, Peeter: De oude ossenmarkt in Antwerpen, 0000-0000 (784). --- Claus, Emile: De markt voor de schouwburg in Antwerpen, 0000-0000 (2831). --- Cultuurgeschiedenis. --- Farasyn, Edgard: De oude vismijn van Antwerpen in 1882, 1882-1882 (1062). --- Grimmer, Abel: Lente, 1607-1607 (831/4). --- Herp, van, Willem I: De bedelares in de kroeg, 0000-0000 (870). --- Huishouden. --- Keukens. --- Koken (voeding). --- Kookgerei. --- Kunst. --- MAS, Antwerpen: Antwerpen a la carte 2016/05/13 - 0000/00/00. --- Markten [gebeurtenissen]. --- Markten [gebouwen]. --- Mest. --- Stedelijke geschiedenis. --- Stobbaerts, Jan: Slachterij, 0000-0000 (2946). --- Supermarkten. --- Tentoonstellingscatalogus. --- Voedsel. --- Winkelen. --- Winkels. --- Antwerpen. --- eten en drinken --- eetcultuur --- geschiedenis --- sociale geschiedenis --- cultuurgeschiedenis --- Antwerpen --- markets [structures] --- History of civilization --- cookware --- urban history --- kitchens --- markets [events] --- Art --- dung --- sumps --- art [fine art] --- food --- stores --- Housekeeping --- shopping --- anno 500-1499 --- anno 1800-1999 --- anno 1500-1799 --- Antwerp --- C3 --- kookkunst --- KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (1977-) --- Kunst en cultuur --- Exhibitions --- Geschiedenis --- Eten --- Voeding --- Cultuurgeschiedenis --- Steden --- Handel --- Erfgoed --- Voedselvoorziening --- Eetcultuur --- Food habits --- Cooking, Belgian --- Gastronomy --- Food --- Cooking in art --- Food in art --- History --- Stad --- Geneeskunde --- Techniek (wetenschap) --- Atlas --- Museum --- Drank --- Gezondheid --- Antwerpen (stad) --- Food habits - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking, Belgian - History - Exhibitions --- Gastronomy - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Food - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking in art - Exhibitions --- Food in art - Exhibitions --- koken --- afvalput --- cooking --- eten en drinken. --- eetcultuur. --- geschiedenis. --- sociale geschiedenis. --- cultuurgeschiedenis. --- art [discipline] --- markets [structures or spaces] --- stores [built works]

Listing 1 - 2 of 2
Sort by